Program realizowany przez:
Innowacyjność w nauczaniu bilogii
Analizując sprawozdania nauczycieli uczestniczących w kursie Eksperymentowanie i wzajemne nauczanie można znaleźć wiele ciekawych przykładów, które odzwierciedlają zainteresowania uczniów, wskazują na ich talenty.
Przykład 1. – Zajęcia terenowe
Grupa uczniów z gimnazjum w Mysłakowicach pracująca pod opieką Izabeli Kampczyk postanowiła opracować kartę pracy, z którą uczniowie pracowali w terenie.
Karta pracy 03.06.2011
Temat – Życiorys drzewa. Zajęcia terenowe (2 godz.). |
Podstawowe pojęcia: Drzewo, jako organizm, składnik otoczenia i środowisko życia. |
Instrukcja do zadań
|
Dokumentacja uczniowska doświadczenia (wyniki pomiarów, tabelki, rysunki, obliczenia)
KARTOTEKA DRZEWA
PRZECIERKA KORY: |
Podsumowanie
Nauczyłam / Nauczyłem się, że:
Drzewo kasztanowca koło mojej szkoły ma średnicę 59/20cm i jest w wieku 68-69 lat |
Wybierz, co najmniej jedno ze zdań i dokończ je:
- Zaciekawiło mnie, pokrój drzewa kasztanowca.
- Udało mi się dokonać pomiaru tego drzewa.
- Chciałabym/ Chciałbym wiedzieć więcej na temat drzew koło mojej szkoły i nie tylko.
Przykład 2 – Zajęcia w szkole
Przykładem wykorzystania arkusza karty pracy na zajęciach lekcyjnych jest praca uczniów z gimnazjum w Garbnie pracujących pod opieką Joanny Przewódzkiej.
Karta pracy
Literatura: Uczennica
- Zbiór ciekawych doświadczeń z przyrody –K. Łopata
- 101 ciekawych doświadczeń z biologii- Janice VanCleave
- Gry dydaktyczne w nauczaniu biologii- D.Cichy
- Temat:
Czy węch potrzeby jest nam do rozróżniania smaków? |
B. Podstawowe pojęcia?
Kubki smakowe, komórki węchowe |
C. Hipoteza - Sformułuj odpowiedź na pytanie badawcze.
Węch potrzebny nam jest do czucia smaku. |
Opis doświadczenia
Celem doświadczenia jest sprawdzenie – zweryfikowanie poprawności Twojej odpowiedzi na pytanie badawcze lub problemowe.
D. Opis Doświadczenia.
Zmienne występujące w doświadczeniu.
D1. Którą zmienną/wielkość będziemy zmieniać? - rodzaj pokarmu do zidentyfikowania, „zatkany nos”; „ odczuwanie smaków z udziałem zmysłu węchu D2. Którą zmienną/wielkość będziemy mierzyć - obserwować?: - odczuwanie smaków przez uczniów biorących udział w eksperymencie z wykluczeniem zmysłu węchu D3. Czego w naszym eksperymencie nie będziemy zmieniać? (Zmienne kontrolne) - zasłoniętych oczu- wykluczenie zmysłu wzroku |
Nie zawsze wypełniamy wszystkie punkty D1, D2, D3, np. w obserwacjach punkt D2 może być pominięty.
Instrukcja do doświadczenia (podkreśl materiały i przyrządy, nie zapomnij o BHP).
Materiały: 6 pojemników, wykałaczki, 3 opaski na oczy, 3 klamerki do bielizny, jabłko, cebula, banan, gruszka, 6 kartek Przebieg doświadczenia/ obserwacji:
Przyporządkowujemy zestawy dla uczestników doświadczenia:
Prosimy, żeby pogryźli i ponownie i zapisali-, jaki to rodzaj pokarmu?
BHP:
|
Dokumentacja uczniowska doświadczenia (wyniki pomiarów, tabelki, rysunki, obliczenia).
„+”- prawidłowe rozpoznanie; „-„ błędne rozpoznanie
|
E. Wnioski z doświadczenia
Czy wyniki doświadczenia są zgodne z hipotezą?
TAK · NIE o
Odpowiedź uzasadnij.
1.Pytamy o wrażenia uczniów biorących w doświadczeniu: 2. Odpowiedź uzasadniamy: Zmysł węchu jest bardzo potrzeby przy odczuwaniu wrażeń smakowych. Gdy nie możemy powąchać pokarmów ( jabłka, banana, gruszki i cebuli) ich smak wydaje się taki sam, chociaż ich konsystencja jest różna. W języku znajdują się zakończenia nerwowe, które umożliwiają rozróżnianie smaków: kwaśnego, słodkiego, słonego i gorzkiego. Większość wrażeń smakowych związana jest też ze zmysłem węchu. |
F. Podsumowanie
Nauczyłam / Nauczyłem się, że:
|
Wybierz, co najmniej jedno ze zdań i dokończ je:
- Zaciekawiło mnie –, że węch ma duży wpływ na odczuwanie smaków
- Udało mi się- doświadczalnie przekonać, że zmysł węch jest bardzo ważny w odbiorze smaków
- Chciałabym/ Chciałbym wiedzieć więcej
- Zauważyłem również, że mój tata palacz używa dużo ostrych przypraw.
G. Podaj propozycję modyfikacji eksperymentu i wypróbuj jego nową wersję.
Praca domowa Przeprowadzić eksperyment z udziałem rodzica palącego papierosy i niepalącego. |
Opracował Michał Szczepanik